LOUIS JOBST

Sculptural and functional forms





shop
instagram
tumblr
louis@louisjobst.com






Copyright © 2016
Built with indexhibit
Photo of the site

The site consists of an old unused drover's path that leads towards the farmhouse.

South view perspective

Drawing by RK

North view perspective

Drawing by RK

Raised Ground Floor Plan
Mezzanine

Drovers Bough

Designers : Louis Jobst & Ross Keenan
Location : Herefordshire
Current Stage : Post planning/Tender
Engineer : DAT Design Ltd

Design Intent

The brief is to create a modest, sustainable, and self-contained holiday let, able to be rented out to
prospective tourists visiting the area. It is intended that the income associated with the holiday let will be used to support the clients’ self sufficient and sustainable lifestyle, providing a modest but essential income for life’s necessities.

The clients currently run a small farm consisting of livestock and vegetables along with sustainable sources of power, in the form of photovoltaics and a biomass boiler. In keeping with this lifestyle and approach, it is intended that the new proposed holiday let will also be sustainable both in its fabric and in its energy sources.

The brief has been to create a private and secluded retreat for visitors wishing to spend anywhere from
one night to a week in the area; where they can enjoy the surrounding countryside and the many local
attractions.

It is important that the proposed building allows for privacey for both the clients, and their prospective
guests. Renovation of one of the existing barns, adjacent to the farmhouse, was initially considered.
However these are adjacent to the clients’ home offering little privacy, for either party, and limited views. The clients’ also felt that it be inappropriate to apply to alter the beautiful, 18th century listed stone barn and that instead, a new fit for purpose dwelling should be created within a forested plot a short walk from the house.

The proposed holiday let is situated along the old drovers’ path where a clearing in the trees provides a
flat area for the dwelling. From the outset it was important that the building was somewhat screened off
to minimise its visual and physical impact on the landscape. In order to achieve this the building has been raised off the ground upon ten timber stilts lifting the habitable spaces up into the tree canopies. This allows the densest foliage to screen the building, enabling it to blend into its surroundings and create the effect of a treehouse.